GEO: Generative Engine Optimization

Written By :

Category :

example, category, and, terms

Posted On :

Share This :

GEO: Generative Engine Optimization, wat is het?

Waar SEO (Search Engine Optimization) zich richt op het optimaliseren van de vindbaarheid van content als websites, blogs, webshops en video’s in Google en andere zoekmachines, richt GEO (Generative Engine Optimization) zich op een optimale zichtbaarheid in AI-gedreven tools. Denk hierbij aan ChatGPT, Perplexity, Copilot en Gemini.

Je zichtbaarheid optimaliseer je door:

  1. Het publiceren van relevante, actuele, waardevolle informatie waarmee de lezer écht geholpen is. 
  2. Een optimale autoriteit van het domein waarop jouw website of webshop actief is.
  3. Technische optimalisatie van jouw website of blog.

Om met het laatste punt te beginnen:

Hoe optimaliseer ik mijn website voor een optimale zichtbaarheid in bijvoorbeeld ChatGPT.

Bots van AI-tools als ChatGPT en Perplexity ‘crawlen’ continue het internet en daarmee mogelijk ook jouw website op zoek naar informatie om hun Language Leaning Models (LLMs) te voeden. Een zoekopdracht die je invoert in ChatGPT, beter bekend als ‘prompt’, baseert zich op data opgeslagen in de LLMs van deze AI-tools. Mogelijk wordt ook jouw website bezocht door deze bots en vervolgens geïndexeerd. De bots kun je een handje helpen door een llms.txt file toe te voegen aan jouw website. 

Mogelijk ben je al bekend met robots.txt. Dit bestand helpt robots van zoekmachines jouw website te begrijpen. Het is een verzoek welke informatie je bijvoorbeeld liever niet geïndexeerd wilt hebben of welke zoekmachines je verzoekt jouw website niet te crawlen.

Sitemap.xml is een soortgelijk bestand. Dit bestand bevat een overzicht van alle pagina’s die je graag door zoekmachines wilt laten indexeren. Dit bestand kun je genereren met de populaire plugin Yoast, geschikt voor WordPress en Shopify-websites.

Llms.txt is een bestand dat erop gericht is AI-tools jouw content te laten indexeren, niet alleen toont het bestand pagina’s waaruit jouw website is opgebouwd, het biedt ook de nodige context. De llms.txt van www.yellowlime.nl bekijk je via deze link.

Hieronder zie je een screenshot van de Llms.txt van de veelgebruikte tool Zapier.com:

Voor onze eigen website www.yellowlime.nl gebruikten wij de Website LLMS.txt WordPress plugin voor het genereren van het Llms.txt bestand. Deze werkt erg eenvoudig. In een handomdraai heb jij ook je eigen Llms.txt.

Kennis die we opdoen met GEO (Generative Engine Optimization) blijven we delen in dit artikel. Heb je vragen neem dan gerust contact met mij op via de chat-functie of per mail [email protected].

Auteur: